poniedziałek, 20 maja 2013

sałatka z blanszowanych szparagów, gruszki z truskawkowym sosem balsamicznym i różową solą.

Sezon  na szparagi w pełni małe, długie, grube i cienkie do wyboru, do koloru białe i zielone :) Uwielbiam szparagi pod każdą postacią na ciepło i na zimno. Dziś w wersji sałatkowej z dodatkiem gruszki, różowego sosu balsamicznego przywiezionego prosto z Madrytu i różowej soli z Himalajów.



Składniki na 4 osoby:
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek białych szparagów
  • gruszka
  • sok z połówki cytryny
  • jedna cebulka dymka
  • garść orzechów włoskich
  • świeżo zmielony pieprz
  • różowy - truskawkowy sos balsamiczny
Szparagi myjemy. Bierzemy jeden szparag w dwie ręce i naprężamy wyginając w łuk czekamy, aż pęknie w pół. Część z główką zostawiamy i obieramy obieraczką. Tak postępujemy ze wszystkimi szparagami. W garnku gotujemy wodę i na osolony wrzątek wrzucamy szparagi. Gotujemy 7 minut. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem. Po tym czasie odlewamy szparagi i od razu wrzucamy je do wody z lodem. Odcedzamy. Każdy szparag przecinamy na pół wzdłuż. Gruszkę obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski wielkości połówki szparaga. Polewamy sokiem z połówki cytryny. Układamy szparagi na talerzu na zmianę z gruszką. Posypujemy poszatkowaną dymką i orzechami włoskimi. Na koniec polewamy całość różowym sosem balsamicznym, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i różową solą.


tarta serowa z czekoladą

Ostatnio robiłam tartaletki z rabarbarem i truskawkami, i zostało mi trochę ciasta w lodówce a tartaletki zostały zjedzone jeszcze ciepłe. Miałam rożek białego sera, który miał być poświęcony na leniwe, jednak lenia miałam i zrobiłam tartę serową, a że wyszła taka niziutka i malutka to polałam ją czekoladą :) Wyszła super! Słodka, ciasto kruche, czekolada stężała i pięknie strzelała przy krojeniu nożem. Całość wraz z pieczeniem zajęła mi godzinę. Godzina warta poświęcenia :)


Składniki na ciasto kruche:
  • 1/3 kostki masła
  • 15 gr cukru
  • szklanka mąki
  • jajko
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Masło pokroić w cm kostkę i wymieszać z cukrem, dodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut. Tortownicę wyłożyć cienko ciastem, nakłuwać widelcem i znowu włożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:
  • 250 gr białego sera
  • serek śmietankowy ja użyłam śmietankowego do kanapek 
  • dwa jajka 
  • 1/4 szklanki cukru
  •  tabliczka czekolady o dużej zawartości miazgi kakaowej.
Ser dokładnie wymieszać mikserem, dodać serek śmietankowy i ucierać z cukrem. Na koniec dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na kruche ciasto. Całość piec ok. 35-40 minut w 140 stopniach. Ciasto wyjąć ostudzić. Polać stopioną w kąpieli wodnej czekoladą.