Składniki (dla dwóch osób)
- dwa kawałki ulubionej ryb
- łyżka pestek z dyni
- sól pieprz do smaku
- mąka do panierowania
Skladniki na zieloną panierkę:
- 4 lyzki bułki tartej
- 4 lyżki oliwy
- skórka z połówki cytryny
- ząbek czosnku
- 6 liści bazylii
- 6 lisci natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Rybę doprawiam do smaku solą i pieprzem. W blenderze umieszczam wszystkie składniki panierki i miksuję na jednolita masę. Uzyskujemy konsystencję gęstego ciasta. Jak będzie mało zwarte dosypcie więcej bułki, jak za gęste, zbite dolejcie nieco oliwy.
Uzyskaną masę wykładam wierzch ryby, delikatnie uciskając. Całość ryby oprószam mąką (z wierzchu i od spodu) i posypuję pestkami dyni. Smażę na oliwie zaczynając od strony panierki około 7 minut z każdej strony. Czas smażenia jest zależny od grubości ryby.
Moja ryba była podana na ziemniaczanym puree i z dodatkiem gotowanej młodej marchewki.