sobota, 16 lutego 2013

Zupa porowa z serkami toponymi i pulpecikami

Pierwszy raz jadłam ta zupę u sąsiadki latem. Moje dziewczyny zajadały się nią, aż im się uszy trzęsły. Wzięłam przepis, ale jakoś nigdy nie było okazji, aby ją zrobić. Aż w zeszłym tygodniu w tv Ewa Wachowicz robiła tą zupę i pomyślałam, że to znak! Problemem jest, że nigdy nie trzymam się przepisów i improwizuję i tak też było w tym przypadku tu dodałam, tam odjęłam i wyszła całkiem znośna zupa!



Składniki:
  • 2 litry bulionu (mój jest na kości schabowej , kawałku selera i dwóch marchewkach)
  • dwa duże pory
  • 2 duże serki topione śmietankowe
  • 2 garście makaronu orchiette
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa 
  • 250 gr. mięsa mielonego 

 Nastawiam wywar z kości wieprzowej i warzyw. Gotuję ok 40 minut. W tym czasie przygotowuję dwa pory, myję je i odcinam zielone, zdrewniałe liście. Kroję pora na plasterki i duszę na maśle z odrobiną oliwy, do czasu aż zmięknie. Przyprawiam pory do smaku. 
Do wywaru wrzucam uduszone pory i dwa serki topione. Po ok. 20 minutach blenduję całość. Dodaję makaron, zioła prowansalskie i gotuję 15 minut na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie mięso mielone doprawiam solą i pieprzem, dodaje dwie kromki suchej, namoczonej i odciśniętej bagietki. Mięso dokładnie mieszam i za pomocą łyżeczki do herbaty robię małe klopsiki. Klopsiki obtaczam w mące i wrzucam na gotującą się zupę. Gotuję na średnim ogniu do momentu wypłynięcia pulpecików.

*Jeśli chcecie nieco odchudzić zupę użyjcie wywaru warzywnego. Ja dodałam do ozdoby puree z zielonego groszku oraz grillowaną cebulę.
Smacznego