Składniki:
- 2 litry bulionu (mój jest na kości schabowej , kawałku selera i dwóch marchewkach)
- dwa duże pory
- 2 duże serki topione śmietankowe
- 2 garście makaronu orchiette
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- 250 gr. mięsa mielonego
Nastawiam wywar z kości wieprzowej i warzyw. Gotuję ok 40 minut. W tym czasie przygotowuję dwa pory, myję je i odcinam zielone, zdrewniałe liście. Kroję pora na plasterki i duszę na maśle z odrobiną oliwy, do czasu aż zmięknie. Przyprawiam pory do smaku.
Do wywaru wrzucam uduszone pory i dwa serki topione. Po ok. 20 minutach blenduję całość. Dodaję makaron, zioła prowansalskie i gotuję 15 minut na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie mięso mielone doprawiam solą i pieprzem, dodaje dwie kromki suchej, namoczonej i odciśniętej bagietki. Mięso dokładnie mieszam i za pomocą łyżeczki do herbaty robię małe klopsiki. Klopsiki obtaczam w mące i wrzucam na gotującą się zupę. Gotuję na średnim ogniu do momentu wypłynięcia pulpecików.
*Jeśli chcecie nieco odchudzić zupę użyjcie wywaru warzywnego. Ja dodałam do ozdoby puree z zielonego groszku oraz grillowaną cebulę.
Smacznego