poniedziałek, 6 maja 2013

Tęczowa galaretka

Galaretka to idealna przekąska na letnie, ciepłe dni.  Zważywszy, że ma dodatkowo korzystny wpływ na nasze kości i mięśnie - oczywiście nie w nadmiarze, bo jest w niej i cukier :) Ja jeszcze pamiętam galaretkę w pucharku z bita śmietaną i rodzynkami. Tęczowa galaretka, zachęci dzieciaki do konsumpcji! Gwarantuje Wam zadowolenie maluchów bo tęczowy pucharek robi wrażenie!



Składniki:

  • galaretki w 5 smakach
  • woda wg. przepisu (ja daje zawsze o 1/5 mniej wody)
  • dużo czasu :) musicie czekać, aż każda warstwa stężeje, przed nalaniem kolejnej.
Gwarantowany uśmiech na twarzach dzieciaków i świetna zabawa!






Szczawiowa

U mojej sąsiadki za płotem wyrosły młode listki szczawiu. Ja nigdy nie siałam szczawiu, bo po pierwsze nie miałam gdzie, a po drugie szczaw rósł i nadal bujnie rośnie na polu za płotem. Tak mi się zachciało, takiej prostej zupy szczawiowej, zabielanej żółtkiem z kartoflami i jajkiem na twardo. Kilka lat temu spotkałam się z zupą szczawiową z ryżem co wzbudziło moje duże zdziwienie. A jak się u was je szczawiową? U mnie z kartoflami i pajdą chleba w ręku :)


Składniki:
  • 2,5 litra wody.
  • kość schabowa, żeberka lub 2 podudzia z kurczaka
  • 6 średniej wielkości kartofli, pokrojonych w centymetrową kostkę.
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • por
  • pietruszka
  • łyżka soli
  • żółtko
  • łyżka masła
  • 25dkg - dwie garście oczyszczonych liści szczawiu
Wodę sole dodaję mięso, zagotowuję i szumuję. Po godzinie gotowania mięsa dodaję warzywa i pokrojone w kostkę kartofle. W tym czasie myję szczaw i drobno kroję. na patelni rozgrzewam łyżkę masła i wrzucam cały szpinak. Smażę na małym ogniu, do momentu kiedy zmniejszy swoją objętość i cały zmieni kolor. Z zupy wyjmuję mięso i warzywa. Ugotowaną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i ponownie dodaje do zupy wraz z uduszonym szczawiem. Zagotowuje i wyłączam ogień. Do miski wlewam jedno żółtko i rozmącam je dodając łyżkę gorącej zupy, dokładnie mieszam, zupa powinna zbieleć. Zupę z żółtkiem wlewam do garnka i mieszam. Nie zagotowuję zupy z żółtkiem. Szczawiową podaję z jajkiem  ugotowanym na twardo.
Smacznego.