poniedziałek, 6 maja 2013
Tęczowa galaretka
Galaretka to idealna przekąska na letnie, ciepłe dni. Zważywszy, że ma dodatkowo korzystny wpływ na nasze kości i mięśnie - oczywiście nie w nadmiarze, bo jest w niej i cukier :) Ja jeszcze pamiętam galaretkę w pucharku z bita śmietaną i rodzynkami. Tęczowa galaretka, zachęci dzieciaki do konsumpcji! Gwarantuje Wam zadowolenie maluchów bo tęczowy pucharek robi wrażenie!
Szczawiowa
U mojej sąsiadki za płotem wyrosły młode listki szczawiu. Ja nigdy nie siałam szczawiu, bo po pierwsze nie miałam gdzie, a po drugie szczaw rósł i nadal bujnie rośnie na polu za płotem. Tak mi się zachciało, takiej prostej zupy szczawiowej, zabielanej żółtkiem z kartoflami i jajkiem na twardo. Kilka lat temu spotkałam się z zupą szczawiową z ryżem co wzbudziło moje duże zdziwienie. A jak się u was je szczawiową? U mnie z kartoflami i pajdą chleba w ręku :)
Składniki:
Smacznego.
Składniki:
- 2,5 litra wody.
- kość schabowa, żeberka lub 2 podudzia z kurczaka
- 6 średniej wielkości kartofli, pokrojonych w centymetrową kostkę.
- 2 marchewki
- kawałek selera
- por
- pietruszka
- łyżka soli
- żółtko
- łyżka masła
- 25dkg - dwie garście oczyszczonych liści szczawiu
Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)