Sezon na szparagi w pełni małe, długie, grube i cienkie do wyboru,
do koloru białe i zielone :) Uwielbiam szparagi pod każdą postacią na
ciepło i na zimno. Dziś w wersji sałatkowej z dodatkiem gruszki,
różowego sosu balsamicznego przywiezionego prosto z Madrytu i różowej soli z Himalajów.
Składniki na 4 osoby:
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek białych szparagów
- gruszka
- sok z połówki cytryny
- jedna cebulka dymka
- garść orzechów włoskich
- świeżo zmielony pieprz
- różowy - truskawkowy sos balsamiczny
Szparagi
myjemy. Bierzemy jeden szparag w dwie ręce i naprężamy wyginając w łuk
czekamy, aż pęknie w pół. Część z główką zostawiamy i obieramy
obieraczką. Tak postępujemy ze wszystkimi szparagami. W garnku gotujemy wodę i na osolony wrzątek wrzucamy
szparagi. Gotujemy 7 minut. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem.
Po tym czasie odlewamy szparagi i od razu wrzucamy je do wody z lodem.
Odcedzamy. Każdy szparag przecinamy na pół wzdłuż. Gruszkę obieramy,
kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski wielkości
połówki szparaga. Polewamy sokiem z połówki cytryny. Układamy szparagi
na talerzu na zmianę z gruszką. Posypujemy poszatkowaną dymką i
orzechami włoskimi. Na koniec polewamy całość różowym sosem
balsamicznym, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i różową solą.
Na to czekałam...szparagi mhhh
OdpowiedzUsuńMagda
The Best Slot Machines In California | MapYRO
OdpowiedzUsuńslots are the most popular casino 제천 출장마사지 games in California. Play over 500 목포 출장샵 slots for free and win a cool 광양 출장샵 prize. 인천광역 출장안마 Try the best slot 전라남도 출장마사지 machines in