sobota, 23 lutego 2013

Gulasz wołowy z winem

Ostatnio na blogach pojawia się dużo wpisów z wołowiną po burgundzku. Postanowiłam i ja zrobić francuski przysmak. Oczywiście nie miałam burgundzkiego wina, boczku i szalotek w związku z tym postanowiłam zrobić francuski gulasz po swojemu. I tak oto wyszedł gulasz wołowy z czerwonym winem i polską cebulką. Mięso jest bardzo miękkie i aromatyczne, a to za sprawą 3 godzinnego bulgotania w żeliwnym garze. Polecam, idealnie smakuje w połączeniu z dodatkiem słodkich marchewek i suszonej ostrej papryki.


Składniki dla 4 osób:
  • 1/2 wołowiny gulaszowej (II gatunek)
  • 1,5 szklanki wina czerwonego
  • 1,5 -2 szklanki wody
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • dwie marchewki
  • 4 małe cebulki
  • mąka do oprószenia mięsa
  • tłuszcz do smażenia
  • dwa ziarnka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • szczypta lubczyku i suszonej ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku.

Wołowinę kroję na dużą kostkę tj ok, 2-3 cm. Obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Do mięsa wkładam obrane i pokrojone marchewki, cebulkę przekrojoną na ćwiartki i łyżkę koncentratu. Całość przesmażam do zrumienienia cebulki i zalewam winem. Po dodaniu wina, z mąki, w której było obtoczone mięso powstanie gęsty sos.  Dodaję przyprawy za wyjątkiem soli. Mieszam dokładnie mięso i warzywa, tak aby nic nie przywierało do dna garnka. Dolewam wodę, przykrywam garnek i duszę przez 3 godziny na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Możecie mięso wstawić również do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec 3 godz. Po tym czasie posolić i gotowe!