Zobaczcie sami czy było warto.
Składniki na 4 osoby:
- ryż do risotto - ja używam ryżu z M&S. (75 gr na osobę).
- małe opakowanie pieczarek
- 1/ 1,5l bulionu lub wody
- cebula
- łyżka masła
- dwie łyżki świeżo startego parmezanu
- 2-3 łyżki śmietany 30%
- sól pieprz do smaku
- natka pietruszki do ozdoby
- olej
- polędwiczka wieprzowa
- dwie łyżki sosu sojowego
- dwie łyżki oleju
- pieprz
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju i szklę drobno pokrojoną cebulkę. Dodaję poszatkowane pieczarki lub inne grzyby i smażę całość do zrumienienia. Można użyć grzybów suszonych, wcześniej należy je namoczyć i obgotować a pozostały z gotowania wywar użyć do podlewania risotto.
Odkładam kilka zrumienionych pieczarek do dekoracji talerza. Jak pieczarki będą zrumienione wsypuję ryż i mieszam do momentu, kiedy zrobi się przezroczysty. Zmniejszam ogień i zalewam ryż pierwszą warstwą bulionu. (Przyznam, że jak nie mam bulionu rozpuszczam w wodzie kostkę bulionową). Mieszam risotto, aby nie przywarło go garnka czy patelni. Jak płyn wyparuje, ryż zacznie być kleisty wlewam kolejną porcję bulionu. Zazwyczaj powtarzam ta czynność ok. 5 razy. Przy 3 dolaniu płynu zaczynam smażyć mięso. Pamiętajcie, aby systematycznie mieszać ryż i uzupełniać wodę, aby nie przypalić. Po ok 20 minutach risotto jest już dobre. Dodaję masło, śmietanę i parmezan oraz natkę pietruszki i pieprz. Mieszam i odstawiam pod przykryciem dopóki nie usmażę mięsa.
Polędwiczki kroję na plasterki. Mieszam ze wszystkimi dodatkami i smażę na patelni grillowej do zrumienienia z każdej ze stron.
Na talerzu układam porcję risotto, na nią kładę po 3 plasterki polędwiczek.Posypuję parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem i dekoruję kilkoma plasterkami smażonych pieczarek.
Smacznego.