Mięciutkie, z chrupiącym słodkim lukrem i pysznymi lekko kwaskowatymi jagodami. Czego chcieć więcej. Ciasto jest idealne, pomimo dość rzadkiej konsystencji nie klei się do rąk. Z podanych proporcji wychodzi 16 pachnących i pulchnych całkiem dużych bułeczek - jagodzianek. Planowałam je zrobić z borówki amerykańskiej - jednak kupiłam nasze polskie czarne jagody - oczywiście mrożone, bo do sezonu jeszcze nam trochę zostało czasu :) Przepis warty wypróbowania!
Składniki na 16 jagodzianek:
- 25 gr. drożdży świeżych
- pół kilo mąki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 200 gr. kostka cukru
- 4 jaja
- jagody ok. 35 gr.
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- dwie łyżeczki soku z cytryny
Zaczynamy od zaczynu z drożdży. Do ciepłego (nie gorącego) mleka rozkruszamy drożdże, całość mieszamy z łyżeczka cukru i kopiasta łyżka mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. czyli do czasu kiedy rozczyn nie urośnie co najmniej o połowę. W tym czasie roztapiam kostkę masła odstawiam do ostudzenia.
Do dzieży miksera wsypuję przesianą mąkę - w sumie nigdy tego nie robię :) zawsze napowietrzam ją włączając średnie obroty miksera. Następnie dodajemy zaczyn i mieszamy, następnie wsypujemy cukier i wbijamy jajka za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec wlewam ostudzone masło, po jednej najwyżej dwóch łyżkach i dokładnie mieszamy - tu możemy użyć maksymalnych obrotów miksera, pamiętając o nałożeniu nakładki ochronnej na wierzch dzieży inaczej całe masło rozleje się po blacie i mikserze. Po połączeniu wszystkich składników, należny ciasto wyrabiać jeszcze ok 3-4 minut na największej mocy miksera. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i zrobić od góry widelcem kilka nacięć. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Moje rosło ok. 1,5-2 godziny i po tym czasie wypełniło całą 5 litrową misę miksera.
Po wyrośnięciu uderzyć ciasto pięścią i wyjąć ciasto na oproszony mąką blat lub stolnicę. podzielić ciasto na pół, połówki na kolejne pół itd do uzyskania 16 jednakowych porcji ciasta.
Placki brać w dłoń i delikatnie spłaszczyć, tak aby powstał placek wielkości 3/4 dłoni. Na środek nakładać po łyżeczce jagód i ewentualnie pół łyżeczki cukru. Dokładnie zlepiać końce i formować podłużne bułeczki. Odkładać na papier do pieczenia położony bezpośrednio na blachę do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 120 stopni C. Bułeczki posmarować mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Piec 25-35 minut. Po wyjęciu z pieca każdą z bułeczek polać lukrem (cukier zmieszać z dwoma łyżeczkami soku z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji).
Smacznego.