Składniki:
- marynowane liście winogron
- 250 dkg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego z łopatki)
- 4 łyżki ryżu (ja użyłam ugotowanego)
- cebula
- garść mięty
- ząbek czosnku
- pasta chili do smaku
- jajko
- sol i pieprz do smaku
- słoik/puszka przecieru pomidorowego
Cebulkę kroję w drobną kostkę, wrzucam do zmielonego wcześniej mięsa dodaję starty czosnek, drobno posiekana miętę i ryż. Całość mieszam z rozmąconym jajkiem i doprawiam do smaku solą, pieprzem i pastą chili.
Mięso zawijam w liście winogron, najpierw boki, później zwijam w rulon. Gołąbki układam w garnku, zalewam przecierem pomidorowym i gotuję ok. godziny, po tym czasie mięso będzie gotowe do jedzenia. Można podawać z kwaśnym jogurtem.
Smacznego.