Przyrządzenie krewetek zajmuje mniej niż 20 minut. Smaczne, chrupiące, aromatyczne w delikatnym sosie czosnkowo-cytrynowym. Koniecznie z natką pietruszki. Sporym ułatwieniem jest to, że można użyć krewetek mrożonych, świeżych i parzonych.
Dzisiejsza propozycja podania jest z grzankami - jako lekka kolacja. Jak jestem bardzo głodna paruję do krewetek ryz jaśminowy z dodatkiem szafranu....
Moje proporcje (dwie porcje):
- opakowanie krewetek (ok. 250 gr)
- 25 gr. masła
- cytryna, umyta i sparzona
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- oliwa
Mrożone krewetki rozmrażam. Można na durszlaku zalać je gotująca wodą i po kilku minutach po osuszeniu będą nadawały się do smażenia. Nie polecam smażyć nierozmrożonych krewetek, skurczą się, będą twarde i gumowate.
Jeśli używacie krewetek świeżych, obierzcie je i oprawcie.
Parzone krewetki wystarczy pozbawić pancerzy - ogonki zostawiam, lepiej się je chwyta a poza tym uwielbiam kiedy zbiera się w nich sos.
Na patelnię wylewam nieco oliwy (dwie łyżki), ścieram czosnek i kilka sekund podgrzewam, ważne żeby oliwa nie była bardzo gorąca a czosnek się nie spalił, jedynie lekko podprażył. Wrzucam krewetki i smażę na średnim ogniu dopóki nie puszczą soku, w tym czasie ścieram skórkę z połowy cytryny na drobnej tarce i wyciskam z obydwu połówek sok.
Do krewetek dodaję masło, skórkę i sok z cytryny. Solę i pieprze do smaku. Na sam koniec wrzucam dużą garść pokrojonej natki pietruszki.
Krewetki podaję z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.