środa, 9 stycznia 2013

Krewetki z czosnkiem i nutą cytrynową

Krewetki z czosnkiem i nutą cytrynową.

Przyrządzenie krewetek zajmuje mniej niż 20 minut. Smaczne, chrupiące, aromatyczne w delikatnym sosie czosnkowo-cytrynowym. Koniecznie z natką pietruszki. Sporym ułatwieniem jest to, że można użyć krewetek mrożonych, świeżych i parzonych. 
Dzisiejsza propozycja podania jest z grzankami - jako lekka kolacja. Jak jestem bardzo głodna paruję do krewetek ryz jaśminowy z dodatkiem szafranu.... 


Moje proporcje (dwie porcje):

  • opakowanie krewetek (ok. 250 gr)
  • 25 gr. masła
  • cytryna, umyta i sparzona
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa

Mrożone krewetki rozmrażam. Można na durszlaku zalać je gotująca wodą i po kilku minutach po osuszeniu będą nadawały się do smażenia. Nie polecam smażyć nierozmrożonych krewetek, skurczą się, będą twarde i gumowate. 
Jeśli używacie krewetek świeżych, obierzcie je i oprawcie. 
Parzone krewetki wystarczy pozbawić pancerzy - ogonki zostawiam, lepiej się je chwyta a poza tym uwielbiam kiedy zbiera się w nich sos.
Na patelnię wylewam nieco oliwy (dwie łyżki), ścieram czosnek i kilka sekund podgrzewam, ważne żeby oliwa nie była bardzo gorąca a czosnek się nie spalił, jedynie lekko podprażył. Wrzucam krewetki i smażę na średnim ogniu dopóki nie puszczą soku, w tym czasie ścieram skórkę z połowy cytryny na drobnej tarce i wyciskam z obydwu połówek sok. 
Do krewetek dodaję masło, skórkę i sok z cytryny. Solę i pieprze do smaku. Na sam koniec wrzucam dużą garść pokrojonej natki pietruszki.
Krewetki podaję z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.
Smacznego!