poniedziałek, 20 maja 2013

tarta serowa z czekoladą

Ostatnio robiłam tartaletki z rabarbarem i truskawkami, i zostało mi trochę ciasta w lodówce a tartaletki zostały zjedzone jeszcze ciepłe. Miałam rożek białego sera, który miał być poświęcony na leniwe, jednak lenia miałam i zrobiłam tartę serową, a że wyszła taka niziutka i malutka to polałam ją czekoladą :) Wyszła super! Słodka, ciasto kruche, czekolada stężała i pięknie strzelała przy krojeniu nożem. Całość wraz z pieczeniem zajęła mi godzinę. Godzina warta poświęcenia :)


Składniki na ciasto kruche:
  • 1/3 kostki masła
  • 15 gr cukru
  • szklanka mąki
  • jajko
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Masło pokroić w cm kostkę i wymieszać z cukrem, dodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut. Tortownicę wyłożyć cienko ciastem, nakłuwać widelcem i znowu włożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:
  • 250 gr białego sera
  • serek śmietankowy ja użyłam śmietankowego do kanapek 
  • dwa jajka 
  • 1/4 szklanki cukru
  •  tabliczka czekolady o dużej zawartości miazgi kakaowej.
Ser dokładnie wymieszać mikserem, dodać serek śmietankowy i ucierać z cukrem. Na koniec dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na kruche ciasto. Całość piec ok. 35-40 minut w 140 stopniach. Ciasto wyjąć ostudzić. Polać stopioną w kąpieli wodnej czekoladą.




 

2 komentarze:

  1. Lubię tu zaglądać po weekendzie z nadzieją, że będzie nowa propozycja. Smakowite

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, warta jak najbardziej :) Tarta wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń