Przepis wg. mojej tesciowej :)
Skladniki na dwie rolady:
- masło/ maragryna w kostce 200 gr.
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- pół szklanki cukru
- dwie łyżki żelatyny spożywczej lub galaretka owocowa
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek bądź innych suszonych owoców
- średnia paczka herbatników
- paczka wafli tortowych
Dwa wafle tortowe przekładam czystymi mokrymi ściereczkami. Kazdy wafel oddzielnie i czekamy ok. 10 minut. W tym czasie do masy kruszę pozostałe wafle, herbatniki, orzechy i suszone owoce. Ja do swojej rolady dodałam 6 kostek czekolady mlecznej pokrojonej na drobne kawałki.
Całość dokładnie mieszam. Powinna powstać gęsta masa. Na mięki wafel wykładam połowę masy i rozprowadzam ją po całości wafla pozostawiając 1 cm margines. Zwijam w rulon, następnie powstałą roladę szczelnie i ścisło zawijam jak cukierek w folię aluminiową i odstawiam na dwie godziny do lodówki.
Smacznego:
Łom na okrągło, super;)
OdpowiedzUsuńŚwietne salcesonki :)
OdpowiedzUsuńMoja mama dość czesto robi taki salceson.
OdpowiedzUsuńDziękuję z miłe słowa, to moje pierwsze salcesonki :)
OdpowiedzUsuń