Dziś najzwyklejsza zupa buraczkowa w dodatku ulubiona zupa moich dzieci.
Składniki:
- 2,5 litra wody
- 1 kg. buraków
- żeberka / kości schabowe
- włoszczyzna (2 marchewki, por, 3 cm kawałek selera, pietruszka)
- po 3 male kartofle na osobę
- sól, pieprz, szczypta majeranku i liść laurowy
- dwie łyżki octu jabłkowego
- śmietana - ja użyłam 30%
Wodę zagotować z mięsem, zszumować i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut. Posolić wywar, dodać liść laurowy i szczyptę majeranku.Wrzucić włoszczyznę i gotować dalej na średnim ogniu. W tym czasie obrać buraki, 3/4 buraków zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę buraków pokroić w kostkę lub poszatkować na szatkownicy. Do bulionu dodać ziemniaki i buraki, gotować nie doprowadzając do wrzenia. Po ok. 30 minutach jak upewnimy się, że buraki i kartofle są miękkie dolać ocet. Odlać pół szklanki wywaru, ostudzić dolać pół szklanki śmietany i dokładnie wymieszać. Wlać śmietanę i wymieszać. Ja zupę doprawiłam garścią drobno pokrojonej pietruszki.
Smacznego.
Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!
OdpowiedzUsuńFakrtycznie to zupa z mojego przedszola. Pyszna ja jeszcze wspominam leniwe duze kluchy nakładane dużą drewnianą łyżką, niestety dostawało się tylko po 4 nie więcej...
OdpowiedzUsuńMagda
Magda, przyjedź do mnie na leniwe, będę miała pretekst do ich ugotowania. Ja tez je uwielbiam, z masełkiem i bułką tartą i cukrem.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu robiłem buraczkowa zupa, wyszła pyszna
OdpowiedzUsuń