W weekend od 15-17 marca odbywają się "Warszawskie dni rodzinne". W całym mieście w tych dniach organizowane są dla dzieci zajęcia i warsztaty z różnych dziedzin i specjalności.
Bielańska szkoła językowa "Językowe Domino" również włączyła się do akcji i zorganizowała warsztaty kulinarne pod zachęcającą nazwą "Podróż do francuskiej naleśnikarni".
Ja, jako mama i pasjonat kuchni zostałam zaproszona do wspólnej organizacji i zabawy.
Uczyłyśmy dzieci i dorosłych jak zrobić pyszne, chrupiące ciasto na naleśniki (la crepe). W międzyczasie Magda prowadząca zajęcia, opowiadała o Francji. Dzieci samodzielnie przygotowywały ciasto i mieszały składniki, a na koniec samodzielnie smażyły ogromne placki na prawdziwej naleśnikarce. Frajda musiała być niesamowita, dzieci podchodziły smażyć naleśniki po kila razy, i co najważniejsze zjadały je do ostatniego okruszka. Uczyliśmy się nazw wszystkich składników ciasta, jak je poprawnie wymawiać po francusku, a także dzieci uczyły się francuskiej piosenki o naleśnikach. Rodzice również włączyli się do wspólnego smażenia i przygotowywania wytrawnych naleśników. Usmażyłyśmy górę naleśników, które w oka mgnieniu znikały z talerzy naszych gości.
Chciałam podziękować Magdzie z "Językowego Domino" za możliwość uczestnictwa w tym przedsięwzięciu. Było naprawdę świetnie a zresztą zobaczcie sami, poniższej krótki reportaż:
Już wkrótce planujemy kolejne warsztaty kulinarne dla najmłodszych.
Magda uczy dzieci nazw składników po francusku....
Chłopcy robią samodzielnie ciasto.
A to Ja :) Uczę młodego adepta sztuki smażenia naleśników. Wyszło super!
La farine :)
Maja z Michasiem miksują jaja
Świetny pomysł! grauluję.
OdpowiedzUsuńCzekamy na kolejne warsztaty :-)
OdpowiedzUsuń