wtorek, 5 lutego 2013

Risotto z pieczarkami i grilowaną polędwiczką

Z okazji mojego corocznego święta miałam dziś w porze obiadowej gości i postanowiłam przygotować coś pysznego. Dziewczyny chciały mięso i sałatkę, bo są na diecie, a ja dietetycznie nie potrafię, więc dodałam jeszcze risotto. Ryż, pieczarki, masło, śmietana i parmezan... jak ucztować, to na całego. Do tego grilowana polędwiczka wieprzowa i sałata rzymska z grzankami.
Zobaczcie sami czy było warto.


Składniki na 4 osoby:
  • ryż do risotto - ja używam ryżu z M&S. (75 gr na osobę).
  • małe opakowanie pieczarek
  • 1/ 1,5l bulionu lub wody 
  • cebula
  • łyżka masła
  • dwie łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • sól pieprz do smaku
  • natka pietruszki do ozdoby
  • olej 
Mięso:
  • polędwiczka wieprzowa
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • dwie łyżki oleju 
  • pieprz

Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju i szklę drobno pokrojoną cebulkę. Dodaję poszatkowane pieczarki lub inne grzyby i smażę całość do zrumienienia. Można użyć grzybów suszonych, wcześniej należy je namoczyć i obgotować a pozostały z gotowania wywar użyć do podlewania risotto.
Odkładam kilka zrumienionych pieczarek do dekoracji talerza. Jak pieczarki będą zrumienione wsypuję ryż i mieszam do momentu, kiedy zrobi się przezroczysty. Zmniejszam ogień i zalewam ryż pierwszą warstwą bulionu. (Przyznam, że jak nie mam bulionu rozpuszczam w wodzie kostkę bulionową). Mieszam risotto, aby nie przywarło go garnka czy patelni. Jak płyn wyparuje, ryż zacznie być kleisty wlewam kolejną porcję bulionu. Zazwyczaj powtarzam ta czynność ok. 5 razy. Przy 3 dolaniu płynu zaczynam smażyć mięso. Pamiętajcie, aby systematycznie mieszać ryż i uzupełniać wodę, aby nie przypalić. Po ok 20 minutach risotto jest już dobre. Dodaję masło, śmietanę i parmezan oraz natkę pietruszki i pieprz. Mieszam i odstawiam pod przykryciem dopóki nie usmażę mięsa.
Polędwiczki kroję na plasterki. Mieszam ze wszystkimi dodatkami i smażę na patelni grillowej do zrumienienia z każdej ze stron.
Na talerzu układam porcję risotto, na nią kładę po 3 plasterki polędwiczek.Posypuję parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem i dekoruję kilkoma plasterkami smażonych pieczarek.
Smacznego.