czwartek, 10 stycznia 2013

Bulgur z wołowiną i warzywami

Bulgur z wołowiną i warzywami

     Z ostatniej wyprawy moich rodziców na turecką część Cypru , dostałam paczkę regionalnych smakołyków. Jednym z produktów było półkilogramowe opakowanie Bulgur Pilaf. Jadłam go wielokrotnie, jednak sama nigdy go nie przygotowywałam. Od kilku dni chodził za mną marokański gulasz Tadżin pachnący cytrusami, imbirem i gałką muszkatołową.Postanowiłam wykorzystać swoje zapasy i rozniecić aromat Maroka w domu. I powiem Wam, że było warto! 


Składniki (dla 4 osób)


  • 250 gram Bulgur Pilaf (można zastąpić kuskusem, a nawet kasza jaglaną)
  • 250 wołowiny ja użyłam ligawy
  • papryka czerwona i żółta
  • cukinia lub bakłażan
  • marchew
  • duża cebula
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • garść natki pietruszki
  • szklanka białego wina
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • płaska łyżeczka cynamonu i kurkumy
  • kilka ziaren kminu rzymskiego
  • 2 cm kawałek imbiru
  • kilka rodzynek
  • suszone morele
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Bulgur płuczę pod bieżącą wodą. Wsypuję do garnka, zalewam wodą centymetr poza wysokość kaszy, zagotowuję aż na kaszy powstaną kraterki. Przykrywam garnek gaszę gaz, zabezpieczam folią aluminiową przed uciekaniem pary i odstawiam do parowania na ok. 20 minut.

Rozgrzewam garnek, wsypuję paprykę, cynamon i kmin z kurkumą prażę je na małym ogniu, aż roznieci się aromat. Uważacie, żeby nie przypalić przypraw bo będą gorzkie.
W tym czasie kroję wołowinę w paski. Posypuję mięso mieszanka rozgrzanych przypraw i mieszam do połączenia. W garnku podgrzewam odrobinę oliwy i smażę mięso. Dodaję po kolei pokrojony w cienkie paseczki imbir, czosnek i cebulę w piórka. Po zrumienieniu mięsa wlewam wino i gotuję do jego odparowania. Kolejnym krokiem są warzywa pokrojone w paski. Mieszam i uzupełniam wodą jeśli uważacie, że jest mało płynu, dolejcie nieco wody - tak aby gulasz był przykryty. 
Gotuję na małym ogniu aż mięso zmięknie a płyn odparuje. Garnek można wstawić do piekarnika i piec w 100-120 stopniach przez 1,5h.
Gulasz mieszam z kaszą, dodaję solidną garść natki pietruszki bądź kolendry.
Smacznego!