poniedziałek, 4 lutego 2013

Czekoladowy salceson :)

Czekoladowy salceson to słodki deser, który przy każdym święcie gosci na stole u mojej teciowej. Slodka czekoladopodobna masa z dodatkiem herbatników, wafli orzechów, suszonych owoców zawinięta w zmiękczony wafel. Na mnie nie ta mieszanka nie robi wrażenia, mój mąż się nim zajada i ma do niej sentymentalny stosunek. Dla wielu z Was zapewne będzie się on kojarzył z dzieciństwem i jego smakami. Wypróbujcie i oceńcie sami.
 Przepis wg. mojej tesciowej :)


Skladniki na dwie rolady:

  • masło/ maragryna w kostce 200 gr.
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • pół szklanki cukru
  • dwie łyżki żelatyny spożywczej lub galaretka owocowa 
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek bądź innych suszonych owoców
  • średnia paczka herbatników 
  • paczka wafli tortowych
W rondelku topię masło razem z cukrem i kakao. Porozpuszceniu cukru przelewam do miski i odstawiam do przestudzenia. Żelatynę rozpuszczam z 4 łyżkami wody i wlewam do masy. Jeśli uzywacie galaretki rozpuście ją w pół szklanki gorącej wody i wlejcie do czekoladowej masy.
Dwa wafle tortowe przekładam czystymi mokrymi ściereczkami. Kazdy wafel oddzielnie i czekamy ok. 10 minut. W tym czasie do masy kruszę pozostałe wafle, herbatniki, orzechy i suszone owoce. Ja do swojej rolady dodałam 6 kostek czekolady mlecznej pokrojonej na drobne kawałki.
Całość dokładnie mieszam. Powinna powstać gęsta masa. Na mięki wafel wykładam połowę masy i rozprowadzam ją po całości wafla pozostawiając 1 cm margines. Zwijam w rulon, następnie powstałą roladę szczelnie i ścisło zawijam jak cukierek w folię aluminiową i odstawiam na dwie godziny do lodówki.
Smacznego: